Slik unngår du de vanligste feilene når du har hund i bilen

Å ta med hunden på biltur kan være en fin opplevelse for både kjæledyret og eieren. Det gir en unik mulighet til å utforske nye steder sammen, og for mange er hunden en del av familien som naturlig inkluderes i familieutflukter og ferier.

Men, denne reisefriheten kommer med et ansvar – nemlig sikkerheten til din firbeinte venn mens dere er ute og reiser.. Å sikre hunden trygt i bilen er ikke bare et spørsmål om komfort, men også om sikkerhet for både hunden og passasjerene i bilen.

Forstå Risikoene ved Å Ha Hund i Bil

Potensielle farer ved å ikke sikre hunden ordentlig:

 • Ulykkesrisiko: Usikrede kjæledyr kan bli kastet gjennom bilen ved en bråstopp eller i en ulykke, noe som utgjør en stor fare både for dem selv og for andre passasjerer i kjøretøyet.
 • Forstyrrelser: En løs hund i bilen kan lett distrahere sjåføren, enten ved å hoppe rundt i bilen, bjeffe eller på andre måter søke oppmerksomhet. Dette øker risikoen for ulykker betraktelig.
 • Skader ved bråstopp: Selv ved lave hastigheter kan en bråstopp føre til at hunden kastes fremover, noe som kan resultere i alvorlige skader eller i verste fall dødsfall.
 • Rømningsfare: En urolig hund kan prøve å rømme fra bilen ved første anledning, noe som kan føre til tap eller skader, spesielt i ukjente eller trafikkerte områder.

Viktigheten av å forhindre distrahering for sjåføren: Det er bevist at distraksjoner øker risikoen for trafikkulykker betydelig. Hunder som ikke er sikret kan lett bli en distraksjon, noe som tar sjåførens oppmerksomhet bort fra veien. Dette er ikke bare farlig for de i bilen, men også for andre trafikanter. Ved å sikre hunden på en trygg måte, reduseres disse risikoene, og alle i bilen kan nyte turen på en trygg måte.

Sikkerhetsutstyr for Hund i Bil

Sikkerhetssele for hund: En sikkerhetssele er et must for alle som skal ta med hunder på biltur. Fordelene med en sikkerhetssele inkluderer at hunden holdes trygt på plass, noe som reduserer risikoen for skader ved bråstopp eller i tilfelle av en ulykke. Når du skal velge riktig type seletøy, se etter en som er testet for kollisjonssikkerhet, justerbar for en perfekt passform, og som lett kan festes til bilens sikkerhetsbelter. Du kan finne slike sikkerhetsbelter på ilovedogs.no; Sikkerhetsbelter.

Transportbur eller hundegitter: For de med større hunder, eller for de som foretrekker en mer robust løsning, er et transportbur eller hundegitter et ideelt valg. Et transportbur gir en sikker og avgrenset plass for hunden din i bilen, og beskytter både hunden og passasjerene ved å hindre at hunden blir kastet rundt i bilen under kjøring. Hundegitter er en annen flott løsning som bidrar til å skape en sikker avdeling for hunden i bagasjerommet, spesielt i stasjonsvogner og SUV-er. Disse løsningene sørger for at hunden din kan reise trygt og komfortabelt. Du kan finne anbefalte transportbur og hundegitter hos ilovedogs.no.

Bilstol for mindre hunder: For eiere av små hunder kan en bilstol være den perfekte løsningen for sikker og komfortabel reise. En bilstol for hunder løfter hunden opp slik at den kan se ut av vinduet, samtidig som den holder den sikkert på plass. Mange modeller kommer med ekstra polstring for komfort, samt sikkerhetsbeltefester for å holde stølen på plass. Dette er en utmerket måte å reise med små hunder på, da det kombinerer sikkerhet med komfort for din lille venn. Du kan finne et utvalg av ulike størrelser og stiler på slike bilstoler hos ilovedogs.no.

Ved å investere i riktig sikkerhetsutstyr for din hund, sikrer du ikke bare hundens sikkerhet og velvære, men også din egen og dine medpassasjerers. Husk å måle hunden din nøye og velge produkter som passer til hundens størrelse og vekt, samt til din bilmodell, for å sikre best mulige beskyttelse på veien.

Anbefalt utstyr

Forberedelser Før Bilreisen

Å forberede seg før bilreisen er aldri en dårlig idé, og sikrer en behagelig og trygg opplevelse for alle involverte. Her er noen nøkkelområder å fokusere på:

Tilvenning til sikkerhetsutstyr og bilen

 • Start tidlig: Begynn tilvenningsprosessen lenge før den planlagte reisen. La hunden utforske bilen mens den står stille, slik at den kan bli kjent med omgivelsene uten stress.
 • Gradvis tilvenning: Introduser sikkerhetsutstyret gradvis. La hunden bære selen eller oppholde seg i transportburet hjemme først, slik at det blir en kjent og trygg gjenstand.
 • Korte prøveturer: Ta korte kjøreturer rundt nabolaget for å venne hunden til bevegelsen av bilen. Gradvis øk lengden på turene etter hvert som hunden blir mer komfortabel.
 • Positive forsterkninger: Bruk godbiter og ros for å gjøre tilvenningsopplevelsen positiv. Det hjelper hunden å forbinde bilreiser med noe hyggelig.

Pakkeliste for hunden

 • Vannskål: En sammenleggbar vannskål er praktisk for reiser og sikrer at hunden din holder seg hydrert underveis.
 • Mat: Ta med nok hundefôr for hele turen, pluss litt ekstra i tilfelle av forsinkelser. Pakk maten i en lufttett beholder for å holde den frisk.
 • Leker: Favorittleker kan være til stor trøst for hunden din i et nytt eller usikkert miljø og kan bidra til å holde den underholdt på lange turer.
 • Førstehjelpsutstyr: Et førstehjelpssett for hunder bør inkludere grunnleggende forsyninger som bandasjer, antiseptisk middel, pinsett, en klosaks, og kontaktinformasjon til veterinærer i området du skal til.
 • Stopp for pauser: Planlegg stopp for at hunden kan gå på do og strekke på bena. Disse pausene er viktige for hundens velvære og for å forebygge uro og stress under reisen.

Ved å følge disse forberedelsene, kan du gjøre bilreisen så problemfri og behagelig som mulig for både deg selv og din firbeinte venn.

Under Reisen

Når dere har begynt på kjøreturen, er det viktig å opprettholde en rutine som sikrer hundens komfort og sikkerhet. Her er noen viktige aspekter å vurdere:

Pausene: Hvor ofte og hvordan håndtere dem

 • Regelmessige stopp: Det anbefales å ta en pause hver 2-3 time for å la hunden strekke på bena, gå på do og drikke vann. Dette hjelper også med å forhindre reisesyke og uro.
 • Sikkerhet under pauser: Sørg for at hunden er i bånd før du åpner bilen, for å forhindre at den løper ut i trafikken eller går seg vill. Finn et trygt og rolig område for pausene.
 • Gjør pausene behagelige: Bruk denne tiden til å leke litt eller gå en liten tur, slik at hunden kan bli kvitt litt energi og slappe av før neste etappe.

Temperaturkontroll og ventilasjon

 • Unngå varme biler: La aldri hunden være alene i en parkert bil, spesielt ikke i varmt vær. Temperaturen inne i bilen kan stige raskt og føre til heteslag.
 • Riktig ventilasjon: Sørg for god ventilasjon i bilen, spesielt i baksetet eller bagasjerommet der hunden befinner seg. Klimaanlegg eller frisk luft fra vinduene kan bidra til en behagelig temperatur.
 • Tilpass temperaturen: Juster bilens temperatur etter behov, basert på hundens rase, pelslengde og toleranse for varme eller kulde.

Holde hunden underholdt og rolig under kjøreturen

 • Favorittleker: Ta med et par av hundens favorittleker for å holde den underholdt. Tyggeleker eller puslespill kan være spesielt nyttige for å holde hunden opptatt.
 • Rolig musikk eller lydbøker: Noen hunder finner ro i å lytte til myk musikk eller en beroligende stemme. Dette kan hjelpe spesielt godt for hunder som er nervøse for å kjøre bil.
 • Komfortelementer: En kjent lukt kan virke beroligende, så vurder å ha med et teppe eller en leke hjemmefra. Dette kan bidra til å gjøre reiseopplevelsen mer trygg og komfortabel for hunden.
 • Unngå mat før reisen: For å redusere risikoen for bilsyke, kan det være lurt å unngå å mate hunden rett før avreise. En lett snack er greit, men et tungt måltid da dette kan gjøre mer skade enn nytte.

Ved å følge disse rådene kan du bidra til å gjøre bilreisen så behagelig som mulig for din hund. Husk at tålmodighet og forberedelse er nøkkelen til en vellykket tur, og at målet er å sørge for at både du og din firbeinte venn nyter turen sammen.

Lovgivning og Forsikring

Å forstå og følge gjeldende lovgivning angående transport av hunder i bil er essensielt for alle hundeeiere. Samtidig er det viktig å kjenne til hva din forsikring dekker når det gjelder ulykker eller skader på hunden under transport.

Gjennomgang av Norsk Lovgivning Angående Transport av Hunder i Bil

I Norge er det krav om at dyr skal sikres forsvarlig under transport i bil, i henhold til veitrafikkloven og dyrevelferdsloven. Dette betyr at hunden ikke skal kunne forstyrre sjåføren eller være til fare for seg selv og andre i bilen. Hunden må enten sikres i et egnet transportbur som er godt festet, eller med en sikkerhetssele som er spesiallaget for hunder. Disse kravene er satt for å sikre både dyrenes og menneskenes sikkerhet under kjøring.

Forsikringsspørsmål: Hva som dekkes og hva som ikke dekkes

 • Ansvarsforsikring: Din bilforsikring dekker vanligvis ikke skader på ditt eget kjæledyr som oppstår under kjøring. Den dekker imidlertid skader hunden måtte påføre andre eller andres eiendom.
 • Kasko- eller delkaskoforsikring: Noen forsikringsselskaper tilbyr dekning for kjæledyr som blir skadet i bilulykker som en del av kasko- eller delkaskoforsikringen. Det er viktig å sjekke med ditt forsikringsselskap om de tilbyr en slik dekning, og i så fall, hva dekningen innebærer.
 • Kjæledyrforsikring: For omfattende dekning, bør hundeeiere vurdere en egen kjæledyrforsikring. Dette er en forsikring som spesifikt dekker veterinærkostnader relatert til ulykker og sykdom. Det kan også være lurt å sjekke om denne forsikringen dekker ulykker som skjer under transport.

Det anbefales sterkt at hundeeiere tar kontakt med sitt forsikringsselskap for å forstå dekningen de har og eventuelt utvide den for å inkludere spesifikk dekning for kjæledyr. Vær proaktiv og still spørsmål om de ulike scenariene der du lurer på om hunden din er dekket under reise.

Ved å følge lovgivningen og sørge for at du har adekvat forsikring, kan du beskytte både deg selv, din hund, og andre trafikanter på veien. Det gir en ekstra trygghet å vite at du har tatt de nødvendige forholdsreglene for din hunds sikkerhet og velferd under bilreiser.

Vanlige Feil Å Unngå

Når man reiser med hund i bil, er det noen vanlige feil mange hundeeiere kan gjøre, ofte uten å være klar over de potensielle farene de utsetter sine firbeinte venner og seg selv for. Her er to viktige å være oppmerksom på:

Å La Hunden Sitte i Forsetet eller på Fanget

Mange hundeeiere lar hunden sitte i forsetet eller til og med på fanget mens de kjører. Selv om dette kan virke som en hyggelig måte å være nær hunden sin på, øker det risikoen for alvorlige skader på hunden ved bråstopp eller i tilfelle en kollisjon. Airbags som utløses i en ulykke er designet for å beskytte voksne mennesker, ikke hunder, og kan forårsake alvorlige skader eller til og med død hos en hund. I tillegg kan en hund i forsetet lett distrahere sjåføren, noe som øker risikoen for ulykker.

Å La Hunden Stikke Hodet Ut av Vinduet

Selv om det kan se ut som hunden nyter frisk luft og vind i pelsen, er det å la hunden stikke hodet ut av vinduet under kjøring en dårlig idé. Små partikler og insekter kan treffe hunden i høy hastighet, noe som kan skade øynene, ørene, og nesen. Det er også en risiko for at hunden ved en plutselig sving eller stopp kan falle ut av vinduet eller pådra seg alvorlige skader ved å bli truffet av eksterne objekter. For hundens sikkerhet, hold vinduene kun delvis åpne for ventilasjon og sørg for at hunden ikke kan stikke noen del av kroppen ut av bilen.

Bedre Sikkerhetspraksis

For å unngå disse vanlige feilene, sørg for alltid å bruke passende sikkerhetsutstyr for din hund i bilen, som sikkerhetssele, transportbur, eller bilstol avhengig av hundens størrelse og vekt. Dette sikrer ikke bare hundens sikkerhet, men også din egen og andre trafikanters.


Oppsummering av Nøkkelpunkter

 • Sikkerhetsutstyr: Bruk alltid passende sikkerhetsutstyr som sikkerhetssele, transportbur, eller bilstol for å sikre hunden din i bilen.
 • Tilvenning: Tilvenn hunden din til bilen og sikkerhetsutstyret før lengre reiser.
 • Pausene: Ta regelmessige pauser under lange kjøreturer for å la hunden strekke på bena og drikke vann.
 • Temperaturkontroll og ventilasjon: Pass på at hunden alltid har en komfortabel temperatur og tilstrekkelig ventilasjon i bilen.
 • Lovgivning og forsikring: Vær oppmerksom på gjeldende lovgivning og forsikringsdekning relatert til transport av hunder.
 • Unngå vanlige feil: Ikke la hunden sitte i forsetet eller på fanget, og unngå å la hunden stikke hodet ut av vinduet.


Oppfordring til Å Prioritere Hundens Sikkerhet på Veien

Som hundeeier er det ditt ansvar å sørge for hundens sikkerhet på veien. Ved å følge de nevnte rådene og investere i riktig sikkerhetsutstyr, bidrar du til å skape en trygg og behagelig reiseopplevelse for din firbeinte venn. Husk at forebygging av risiko og farer starter med deg selv.

Vi oppfordrer alle hundeeiere til å prioritere hundens sikkerhet i bilen. Dette er ikke bare et spørsmål om å følge loven, men også et uttrykk for kjærligheten og omsorgen du har for din hund. Ved å ta de nødvendige forholdsregler, sikrer du at hver reise med din hund blir en positiv opplevelse for dere begge.


FAQ: Hund i Bil

Hva er formålet med et “hund i bil”-klistremerke?

Et “hund i bil”-klistremerke er ment å informere forbipasserende og redningstjenester om at det er en hund i bilen. Dette kan være spesielt nyttig i nødsituasjoner eller hvis bilen har stått parkert i varmen for å tiltrekke seg oppmerksomhet raskere.

Anbefales det å bruke en hundematte i bilen?

Ja, en hundematte i bilen anbefales for å gi hunden et komfortabelt og stabilt underlag å ligge på under kjøreturen. Det hjelper også med å holde bilen ren fra hår og skitt. Du kan finne slike matter her: Hundematter.

Er varmeteppe til hund nødvendig i bil ved minusgrader?

Et varmeteppe kan være en god idé for hunder som lett fryser eller for svært kalde dager. Pass på at teppet ikke blir for varmt og alltid overvåk varmen for å sikre hundens komfort og sikkerhet.

Hva er en trygg temperatur for å ha hund i bilen?

En trygg temperatur for hund i bilen er mellom 16°C og 24°C. Husk at temperaturen inne i bilen kan øke raskt, spesielt i sollys, selv om det er kjøligere temperaturer ute.

Hvilken bot kan man få for å ha løs hund i bilen?

Bøter for å ha en løs hund i bilen varierer etter land og region, men det grunnleggende prinsippet er at det kan anses som en fare for trafikksikkerheten. I Norge kan du risikere en bot dersom det vurderes at hunden forstyrrer eller begrenser førerens evne til å kjøre sikkert.

Hvordan kan jeg forhindre at hunden blir overopphetet i bilen?

For å forhindre overoppheting, parker i skyggen, la aldri hunden være alene i bilen på varme dager, og sørg for god ventilasjon eller aircondition mens du kjører. Overvåk hunden for tegn på heteslag, som rask pusting eller slapphet.

Hvordan håndterer jeg hunden i bilen om sommeren og under sterkt sollys?

Om sommeren og under sterkt sollys, bruk solskjermer på vinduene, parker i skyggen, og la aldri hunden være alene i bilen. Sørg for rikelig med friskt vann og gode pauser under lange turer.

Er det trygt å ha hund i bilen om vinteren?

Det kan være trygt så lenge du sørger for at bilen er varm nok og at hunden har tilstrekkelig isolasjon fra kulden, som et teppe eller varmeteppe, spesielt på svært kalde dager.

Hva gjør jeg hvis hunden puster fort eller hyperventilerer i bilen?

Hvis hunden puster fort eller hyperventilerer, stopp bilen og gi hunden en pause i et kjølig miljø. Tilby vann og la hunden roe seg ned før du fortsetter. Hvis tilstanden vedvarer, kontakt en veterinær.

Kan jeg ta med hunden i bilen på jobb?

Ja, du kan ta med hunden i bilen på jobb så lenge du sikrer at hundens behov for komfort, temperatur, og sikkerhet er ivaretatt gjennom dagen.

Hva bør jeg tenke på når jeg reiser med hund i bil i ulike land?

Når du reiser med hund i bil i ulike land, sjekk det spesifikke landets regler for dyretransport. Noen land kan ha strengere regler for sikring av dyr i bilen.

Hva gjør jeg hvis hunden hyperventilerer eller kaster opp i bilen?

Hvis hunden hyperventilerer eller kaster opp, kan dette være tegn på reisesyke eller angst. Ta regelmessige pauser, sørg for god luftsirkulasjon, og vurder å konsultere en veterinær for råd om reisesyke eller angstdempende midler.

Hva skal jeg gjøre med hunden i bilen på en ferge?

På ferger er det ofte egne regler for transport av kjæledyr. Sjekk med fergeselskapet på forhånd. Noen tillater at hunden blir i bilen, mens andre kan kreve at hunden oppholder seg i spesielle kjæledyrområder.

Dekker forsikringen skader eller ulykker som involverer hunden i bilen?

Dette avhenger av din forsikringspolise. Noen bilforsikringer kan tilby dekning for kjæledyr ved ulykker. Det er viktig å sjekke med ditt forsikringsselskap for spesifikke detaljer om dekning.


Ressurser og videre lesning

For de som er interessert i å lære mer, finnes det en rekke bøker, artikler og nettsteder dedikert til emnet hund.

Relatert innhold

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *